Flag
Inspiracija

Zanimaju vas naši sastojci i njihovo porijeklo?

Visoka kvaliteta sastojaka zajamčena je u svakom trenutku. Zabavite se pregledavajući!

Začini

Odakle dolaze začini?

Velik dio začina dolazi s Bliskog istoka, Indije i jugoistočne Azije. Dr. Oetker također nabavlja svoje začine širom svijeta – uglavnom iz tipičnih regija uzgoja. Na primjer, muškatni oraščić nabavljamo iz Indonezije i Šri Lanke. Papar dolazi iz Brazila.

Koji su začini potrebni za pizzu?

Mljevenjem raznih začina oslobađaju se eterična ulja. To omogućuje bolji razvoj aroma i mirisa. Začini poput muškatnog oraščića i papra daju pizzi posebnu čar.

Mitovi i priče

Stoljećima su začini bili vrlo dragocjeni dodaci. Početkom prošlog stoljeća u Njemačkoj su bili rašireni samo sol i papar te dobro poznati domaći začini. U 16. stoljeću muškatni se oraščić smatrao zlatom Istočne Indije.

Sir

Odakle dolazi sir?

Ovisno o recepturi, ali za svoje pizze Dr. Oetker proizvodi različite vrste sireva poput edamera, ementalera, gaude, mozzarelle ili plavog sira koji se radi od mlijeka. Sir dolazi iz Njemačke, Nizozemske, Danske, Italije, Austrije, Francuske, Belgije i Poljske.

Za što je potreban sir na pizzi?

Bilo da se radi o plavom siru, edameru, ementaleru, gaudi ili mozzarelli – sir je važan sastojak pizze i u kombinaciji s pravim začinima daje joj posebnost. Ovisno o siru, pizza može biti pikantnija ili slanija .

Jeste li znali?

I tvrdi i meki sirevi svoj puni okus i aromu razvijaju tek na sobnoj temperaturi. Stoga je sir najbolje izvaditi iz hladnjaka pola sata prije posluživanja i konzumacije.

Mitovi i priče

Vjeruje se da sir potječe iz drevne Mezopotamije. Ondje se svježe mlijeko nudilo bogovima kao žrtva. Svećenici su ih tamo ostavili nekoliko dana. Uz pomoć bakterija mliječne kiseline mlijeko je postalo prvi sir od kiselog mlijeka.

Brašno

Odakle dolazi brašno?

Njemačka je jedan od deset najvećih proizvođača pšenice u svijetu. Mlinovi u Njemačkoj proizvode širok izbor mljevenih proizvoda od oko osam milijuna tona pšenice svake godine. Većina onoga što Dr. Oetker prerađeno brašno dolazi iz Njemačke. Ovisno o berbi, manje količine mogu se nabaviti i iz Francuske i Danske.

Zašto je potrebno brašno za pizzu?

Osim kvasca, vode i soli, brašno je neizostavan sastojak svakog tijesta za pizzu – bilo da se radi o Dr. Oetker pizzi, domaćoj ili o pizzi iz pizzerije. Uz malo vremena i snažnog miješenja, svako tijesto za pizzu postaje hrskava, svježa podloga koja se može nadjenuti po želji.

Jeste li znali?

Pšenično i raženo brašno razlikujemo prema stupnju mljevenja – vrsti. Vrsta označava koliko grama minerala sadrži 100 kg brašna. Od tipa 1150 nadalje govorimo o tzv. krušnom brašnu.

Mitovi i priče

Kako bi mogli opskrbiti rastuće urbano stanovništvo Rima brašnom, Rimljani su mljeli žito pomoću mlinova zvona - teških konstrukcija koje su pokretale životinje.

Ulja

Odakle dolaze ulja?

Dr. Oetker koristi različita ulja, koja dolaze iz više od 50 zemalja, ovisno o dostupnosti. Maslinovo ulje dolazi iz Europe. Palmino ulje se uglavnom nabavlja iz Indonezije i Malezije. Od 2012. Dr. Oetker prerađuje samo održivo uzgojeno palmino ulje.

Zašto je potrebno ulje?

S jedne strane, ulja se razlikuju po okusu. Neka su intenzivnija, a druga gotovo bezukusna. Maslinovo ulje, primjerice, pizzi daje mediteransku notu, dok ulje uljane repice ima blago voćnu do orašastu aromu. Osim toga, ulja imaju različita svojstva koja igraju ulogu u njihovoj preradi. Palmino ulje se uglavnom koristi iz tehnoloških razloga, jer je vrlo otporno na toplinu i čini tijesto za pizzu glatkim bez utjecaja na okus.

Jeste li znali?

Biljna ulja uvijek treba čuvati na tamnom, hladnom mjestu i dobro zatvorena. Rafinirano ulje repice idealno je za prženje.

Mitovi i priče

Uz sol, ulje je bila jedna od prvih roba kojom se trgovalo na velike udaljenosti. Prosperitet drevnih kultura mediteranskog podneblja velikim se dijelom temeljio na proizvodnji maslinova ulja. Repičino ulje dugo se smatralo "uljem za siromahe" zbog svojih gorkih tvari. Tek su nove pasmine sredinom 1970-ih postale svestrane i popularne.

Sol

Odakle dolazi sol?

U prošlosti se sol posebno koristila za konzerviranje hrane. Danas je prije svega važan začin, koji Dr. Oetker nabavlja iz Njemačke, Francuske i Nizozemske.

Za što je potrebna sol u pizzi?

Sol je važan nositelj okusa, zbog čega se koristi u gotovo svakom jelu. Pizze Dr. Oetker također sadrže sol. Sadržaj soli u pizzi uglavnom je rezultat sastojaka njezinog preljeva. Varijante s nadjevima od mesa i kobasica stoga su često slanije od alternativa s nadjevima od povrća.

Jeste li znali?

Sol je neophodna za ljudsko tijelo - bilo za regulaciju ravnoteže vode, formiranje kostiju ili probavu. Previše ili premalo soli šteti zdravlju: Njemačko društvo za prehranu govori o preporučenoj vrijednosti od šest grama kuhinjske soli dnevno. Dr. Oetker počeo je smanjivati ​​udio soli u svojim pizzama prije mnogo godina i nastavit će raditi na tome u budućnosti. No, kako bi se izbjeglo dodavanje soli smrznutoj pizzi, to se može učiniti samo postupno.

Mitovi i priče

Trgovina solju bila je unosan posao i mnogi su se gradovi kroz nju obogatili. Moćni grad Rim, na primjer, sagrađen je na mjestu gdje se trgovački put soli križao s tokom Tibera.

Tuna

Odakle dolazi tuna?

Na Dr. Oetkerovim pizzama od tune koristi se samo skipjack tuna koja se ne smatra ugroženom. Osim toga, već koristimo tunu s MSC certifikatom u nekim asortimanima pizza.

Za sorte za koje to još nije moguće vrijede sljedeći zahtjevi:

Tuna se lovi bez baoova (FAD-free).

Tunolovom se ne love i ne ubijaju dupini. U tu smo svrhu obvezali naše dobavljače na uvjete kontrole EII-ja, koji definira pravila za siguran ribolov dupina.

Što će tuna na pizzi?

Tunjevina je jedan od najpopularnijih dodataka za pizzu. Okus je nježno aromatičan i blago slan. U kombinaciji sa začinskim biljem i lukom čini idealan nadjev za pizzu.

Jeste li znali?

Tune mogu živjeti i do 18 godina, iako se starost lako može očitati iz godišnjih prstenova na presjeku njihovih leđnih kralježaka.

Mitovi i priče

Naziv tuna potječe iz vremena Feničana, koji su koristili riječ "than" za označavanje moćne životinje. Drevni Feničani bili su vješti lovci na te ribe u Sredozemnom moru i čak su se odvažili loviti ih izvan Gibraltarskog tjesnaca.

Rajčica

Odakle dolaze rajčice?

„Drevna rajčica“ dolazi iz peruanskih Anda, a u Europu je stigla preko Kolumba. Rajčice za umak od rajčice Dr. Oetker pizza dolaze iz Italije, Španjolske, Mađarske, Poljske, Čilea i Turske. Ostale rajčice koje se koriste kao nadjev za pizzu dolaze iz Italije, Španjolske, Poljske i Turske.

Za što su potrebne rajčice u pizzi?

Bilo u umaku, na siru ili čak ispod njega - pizzu bez rajčice mnogi teško mogu zamisliti. Činjenica da je toliko popularna kao nadjev za pizzu je zbog svestranosti rajčice. Njegov okus sastoji se od više od 400 okusa, uključujući banane, jabuke i čokoladu.

Jeste li znali?

Rajčice se nikako ne smiju čuvati u hladnjaku. Osim toga, rajčice također treba čuvati malo odvojene, jer sadrže plin za sazrijevanje etilen, koji uzrokuje brže sazrijevanje drugih plodova u blizini.

Mitovi i priče

"Sok od rajčice, molim!" – ova se naredba puno češće čuje u avionu nego u restoranu. Zašto? Razlog tome je promjena tlaka zraka. Prigušuje naš osjet okusa i uzrokuje da hranu doživljavamo kao da smo prehlađeni. Dok sol i šećer imaju manje intenzivan okus, voćne arome doživljavamo mnogo intenzivnije.

Šećer

Odakle dolazi šećer?

Godine 1747. njemački kemičar otkrio je da je šećer sadržan u šećernoj repi, koja je porijeklom iz Europe, sličan šećeru u šećernoj trsci. Od tada je u Europi postojala biljka iz koje se mogao dobivati ​​šećer: šećerna repa. Dr. Oetker nabavlja šećer izravno iz Njemačke.

Za što je potreban šećer u pizzi?

Zbog slatkog okusa šećer se u slanim jelima koristi za zaokruživanje okusa. Međutim, većina šećera u našim pizzama ne dolazi od dodanog granuliranog šećera (saharoze). Prirodno se nalazi u obliku fruktoze u povrću i voću koje služi kao nadjev za pizzu. Mliječni proizvodi poput sira pak sadrže laktozu. Osim toga, tijekom fermentacije tijesta s kvascem nastaje sladni šećer.

Jeste li znali?

Šećer je ukusan izvor energije, kako za mišiće tako i za mozak. Ipak, u njemu treba uživati ​​umjereno. Na primjer, WHO preporučuje da ne konzumirate više od 50 g šećera dnevno, što odgovara otprilike tri žlice.

Mitovi i priče

Kocka šećera je izumljena nakon što se supruga proizvođača šećera Jacoba Christopha Rada ozlijedila nožem dok je dijelila komad šećera u obliku lijevka. Izumitelj je prvo razvio model od limenih traka koji je nalikovao današnjem kalupu za kockice leda. Već 1843. Rad je dobio patent za šećer u kockama.

Špinat

Odakle dolazi špinat?

Kao kultivirana povrtna biljka špinat se široko uzgaja u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Dr. Oetker ga nabavlja iz Njemačke, Španjolske, Francuske, Belgije i Nizozemske.

Zašto je špinat dobar za pizzu?

Špinat se može razlikovati prema vremenu berbe. Na primjer, postoji blaži špinat u listu, kao i zimski špinat ili špinat s korijenom. Špinat je ne samo vrlo zdrav, već svojim pomalo gorkastim okusom zaokružuje okus pizze.

Jeste li znali?

Kuhinjska mudrost da se špinat nakon pripreme ne smije podgrijavati seže još u vrijeme bez hladnjaka. Budući da se nitrati sadržani u špinatu pretvaraju u nitrite, toksine, ako nema hlađenja, špinat se nakon konzumacije mora staviti direktno u hladnjak i potrošiti u sljedećih jedan do dva dana.

Mitovi i priče

Nije točno da špinat ima jako visok udio željeza. Ova pogreška nastala je zbog pogreške zareza u izračunu, koja je potvrdila da špinat ima deset puta više stvarnog sadržaja željeza.

Luk

Odakle dolazi luk?

Luk je vrlo stara ljekovita, začinska i povrtna biljka koja se danas uzgaja diljem svijeta. Dr. Oetker nabavlja luk za svoje pizze iz Poljske, Francuske, Belgije, Španjolske i Nizozemske.

Za što je potreban luk u pizzi?

Luk je uvijek dobrog okusa – bio kuhan na pari, pržen, pečen na žaru ili sirov. Za razliku od bijelog luka, crveni je nešto blažeg i blago slatkastog okusa. No, bio crveni ili bijeli, luk je važan nositelj okusa u gotovo svim jelima i tako zaokružuje pizzu u pogledu okusa.

Jeste li znali?

Luk može biti od pomoći za žilavo meso: namočite meso u sok od luka preko noći - tako će opet biti lijepo i mekano kada ga budete pripremali sljedeći dan. Još jedan trik za sve one kojima su oči vlažne pri rezanju luka: za manje suza pri rezanju jednostavno držite gutljaj vode u ustima.

Mitovi i priče

U srednjem vijeku luku su se pripisivale nadnaravne moći. Jedno praznovjerje opstalo je do danas: proročište od luka. U novogodišnjoj noći dvanaest glavica luka, koje predstavljaju dvanaest mjeseci, posipaju se solju. Sljedećeg jutra čita se vremenska prognoza za sljedeću godinu. Da je luk preko noći postao suh, mjesec koji predstavlja također bi bio suh.

Gljive

Odakle dolaze gljive?

Šampinjoni su jestive gljive koje se najviše uzgajaju u svijetu. One od Dr. Gljive koje koristi Oetker dolaze iz Francuske, Poljske i Nizozemske.

Zašto su potrebne gljive na pizzi?

Gljive se mogu koristiti na mnogo različitih načina - bilo da se prže, peku na žaru ili punjene. Zato se njihov blago pikantan okus na pizzi savršeno slaže s okusom rajčice i sira.

Jeste li znali?

Gljive lako upijaju miris i okus drugih namirnica. Stoga gljive nemojte skladištiti pored povrća jakog mirisa poput luka.

Mitovi i priče

Šampinjoni su prve gljive koje su se u Europi - točnije u Francuskoj - uzgajale oko 1650. godine. Budući da su prostrane pariške katakombe gljivi pružale dobre uvjete za uzgoj, ona se tamo uzgajala u velikim razmjerima od vremena Napoleona Bonapartea do izgradnje metroa krajem 19. stoljeća. Zbog toga se u Francuskoj naziva "Champignon de Paris".

Kvasac

Odakle dolazi kvasac?

Stari Egipćani gotovo su slučajno otkrili fermentacijski učinak kvasca. To je značilo da je mješavina brašna i mlijeka duže stajala, a prirodni kvasci su rezultirali mekšim kruhom umjesto tvrdih pogača. Za tijesto za pizzu Dr. Oetker kvasac iz Njemačke.

Za što je potreban kvasac u pizzi?

Ekstrakti dobiveni iz kvasca mogu zaokružiti okus ljute hrane. Za pizzu je bitno da se tijesto digne i podloga za pizzu bude lijepa i lagana.

Dali si znao ...

Uvjerenje da je svježi kvasac bolji od suhog je pogrešno. Iz suhog kvasca se odstranjuje samo voda, što znači da ima dulji rok trajanja od svježeg kvasca - do godinu dana. S druge strane, svježi kvasac traje samo dva do tri tjedna.

Mitovi i priče

Pekarski kvasac vuče korijene iz pivskog kvasca gornjeg vrenja: u srednjem vijeku hefner je bio profesija za sebe. Njegov je posao bio održavati i razmnožavati kvasce kroz faze kuhanja piva. Pekari su kvasce gornjeg vrenja dobivali iz pivovara. Sredinom 19. stoljeća sve je više proizvođača piva prelazilo s kvasaca gornjeg na donje vrenje. One više nisu bile prikladne za pravljenje kruha. Kao rezultat toga, pekarski kvasac se sada proizvodio industrijski i više nije bio vezan za proces proizvodnje piva.

Češnjak

Odakle dolazi češnjak?

Češnjak potječe iz Kine, au Europu je stigao trgovačkim putovima u srednjem vijeku. Također Dr. Oetker prerađeni češnjak nabavlja iz Kine.

Zašto je češnjak potreban na pizzi?

Češnjak je vrlo popularan kao začin zbog vlastitog okusa. Budući da se izvrsno kombinira s krepkim jelima, dobro se slaže s raznim Dr. Oetker pizze.

Jeste li znali?

Za suptilan okus češnjaka skuhajte cijele, oguljene češnjeve češnjaka i uklonite ih prije posluživanja. Češnjak služi kao prirodni pojačivač okusa.

Mitovi i priče

U srijedu nakon Duhova slavi se Češnjačna srijeda u okrugu Saale u Njemačkoj. Na današnji dan jede se puno češnjaka kako bi bili zdravi cijele godine.

Bosiljak

Odakle potječe bilje?

Bosiljak izvorno dolazi iz Afrike, dok origano raste u suhim područjima Azije i Europe. Danas se začinsko bilje uzgaja diljem svijeta. Većina biljaka potječe iz Dr. Oetker iz raznih zemalja na Mediteranu kao što su Španjolska, Italija, Grčka ili Turska. Ostale biljke dolaze iz Francuske i Belgije.

Što je potrebno začinskom bilju u pizzi?

Bilo ljuto-oporko, slatko ili blago – začinsko bilje jelima daje aromatičnu notu. Osobito ljuti origano smatra se klasičnim začinom za pizzu. Ali bosiljak, svježi ili osušeni, također daje pizzi ugodan začin.

Dali si znao ...

Začinsko bilje u posudama ne smije se prskati mokro, nego ga zalijevati odozdo jer će se inače brzo pojaviti trulež i plijesan. Svježi bosiljak dodajte tek malo prije kraja kuhanja jer brzo gubi aromu. Svježe listove origana možete nekoliko dana čuvati u hladnjaku u zatvorenoj vrećici za čuvanje hrane.

Mitovi i priče

Arheolozi pretpostavljaju da su ljudi u kamenom dobu koristili bilje prije otprilike 50.000 godina. Na taj su način svoja jela učinili raznovrsnijima i poboljšali okus.

Masline

Odakle dolaze masline?

Još u antičko doba stablo masline predstavljalo je uživanje i životnu radost. Maslina je autohtona na cijelom Mediteranu. Dr. Oetker masline za svoje pizze nabavlja iz Španjolske.

Zašto su masline potrebne na pizzi?

Masline mogu varirati u boji i okusu ovisno o stupnju zrelosti. Zelene masline imaju blaži okus, dok su crne masline nešto gorče. Posuđuju neke pizze od Dr. Oetker ima predivan mediteranski okus.

Dali si znao ...

Želite li masline posebno brzo i jednostavno otkoštiti, jednostavno ih stavite na radnu dasku i drugu dasku na nju. Ako kratko pritisnete, masline će lagano puknuti i koštica se može izvaditi.

Mitovi i priče

U Španjolskoj je konzumaciju maslina čak preporučila vlada zbog pozitivnog učinka na kardiovaskularni sustav. U prosjeku biste trebali pojesti sedam maslina dnevno.

Paprika

Odakle dolazi paprike?

Kolumbo je paprike donio iz Južne i Srednje Amerike na Mediteran, gdje se i danas uzgajaju i dio su mnogih jela. Dr. Oetker nabavlja popularni sastojak za pizzu iz Španjolske, Srbije, Poljske, Makedonije i Turske. Dr. Oetker iz Egipta, Perua i Turske.

Zašto su potrebne paprike na pizzi?

Paprika svojom blago slatkastom ili izrazito ljutom aromom zaokružuje okus mnogih pizza te je stoga popularan nadjev za pizze. Ljući feferoni i jalapeño idealno se slažu s toplim sirom pizze.

Jeste li znali?

Kao i patlidžan, paprika je plodovito povrće i osjetljiva je na hladnoću. Paprike je stoga najbolje čuvati izvan hladnjaka

Mitovi i priče

Španjolski istraživači koji su donijeli papriku u Europu mislili su da su pronašli oblik papra. Zbog toga se paprika i danas na engleskom naziva "pepper". Ukupno postoji više od 2000 različitih vrsta paprika - uključujući čili i ljute papričice.