Vanilija je jedan od najpopularnijih i najboljih začina na svijetu. U ovom članku saznat ćete sve što trebate znati o mahunama vanilije.
Mahune vanilije su fermentirane mahune koje sadrže sjemenke vanilije. Nakon berbe još zelenih mahuna počinje proces sušenja kojim se razvija prirodna aroma vanilije.
Pulpa (sjemenke) mahuna vanilije je mesnata, baršunaste, zaokružene arome.
Želite saznati više o biljci? Dozvolite nam da vas povedemo na putovanje u trope na kojem ćete saznati sve o podrijetlu i uzgoju ove vrste orhideja.
Prave mahune vanilije idealan su izbor za one koji žele najprirodniji od svih proizvoda od vanilije. Sjemenke se mogu koristiti za obogaćivanje slatkih i aromatičnih jela. Ali nikako nemojte baciti ni svježe mahune! Naročito su dobre za pravljenje domaćeg vanilin šećera.
Kupljene mahune vanilije čuvajte u staklenki na hladnom i suhom mjestu. Mahune vanilije ne smiju se izlagati vrućini, jer će izgubiti vlagu i pulpa će se sasušiti.
Kupljene mahune vanilije čuvajte u staklenki na hladnom i suhom mjestu. Mahune vanilije ne smiju se izlagati vrućini, jer će izgubiti vlagu i pulpa će se sasušiti.
Poput mnogih proizvoda, mahune vanilije dobre su za upotrebu i nakon isteka deklariranog roka trajanja. Ako se vaše mahune vanilije sasuše toliko da ih je teško sastrugati, možete ih samljeti u fini prah od vanilije.
Odjel za pečenje razvio je čitav asortiman proizvoda od vanilije kojima možete zamijeniti svježe sjemenke vanilije. Ekstrakt vanilije izvrsna je alternativa zahvaljujući konzistenciji jednostavnoj za upotrebu. Ako u vašem receptu piše da vam je potrebna jedna mahuna vanilije, stavite dvije žličice ekstrakta vanilije. Ako u jelu trebaju biti vidljive mrvice vanilije, prije kupnje provjerite sadrži li vaš ekstrakt sjemenke vanilije ili ne.
Mnogi pekari-amateri ne usuđuju se koristiti čitave mahune vanilije jer ne znaju odstraniti sjemenke. U ovom videu pokazat ćemo vam kako sastrugati svježe sjemenke u nekoliko kratkih koraka.
Deserti
Deserti
Deserti
Deserti
Kolači
Deserti