U odgovarajućoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom. Miksajte oko 5 minuta ili dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta. Dodajte grčki jogurt i ulje i lagano izmiksajte. U smjesu umiješajte i griz, prašak za pecivo i orahe. Sve dobro promiješajte dok se smjesa ne ujednači.
Pripremiti i namastite lim za pečenje dimenzija 34x20 cm.
Kore izrežite na dimenziju lima i na dno postavite prvu koru i premažite je otopljenim maslacem, postupak ponovite i sa drugom korom. Preko stavite treću koru i na nju stavite 3-4 žlice smjese sa jajima i orasima te ravnomjerno rasporedite preko cijele kore. Na četvrtu koru također ide nadjev sa jajima i orasima i ovaj postupak se ponavlja dok se sav nadjev ne potroši. Na posljednji sloj nadjeva postavite tri kore koje su između premazane maslacem. Posljednju koru ne premazujete. Sada oštrim nožem pažljivo izrežite baklavu na rombove ili željeni oblik.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 55 minuta i još 5 minuta na 170°C sa uključenom ventilacijom ili dok baklava ne porumeni (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni).
Dok se baklava peče pripremite agdu. Vodu, šećer i vanilin šećer zagrijavajte na jačoj vatri dok se šećer ne otopi i smjesa ne prokuha, a zatim smanjite temperaturu da voda lagano ključa, dodajte kriške limuna i kuhajte oko 10-15 minuta. Maknite sa ploče i dodajte i ružinu vodicu. Ohladite.
Pečenu vruću baklavu postepeno zalijte hladnom agdom dok kolač ne upije svu tekućinu. Poslužite ohlađen kolač.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti