Prvo pripremiti agdu. Vodu sipati u odgovarajuću šerpu i dodati šećer i vanillin šećer. Zagrijavati na jačoj temperaturi dok ne prokuha, a zatim smanjiti temperaturu da lagano ključa i kuhati još oko 15 minuta. Pet minuta prije kraja dodati kriške limuna. Smaknuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati ružinu vodicu.
Korištena jufka je srednje tanka (u pakovanju je bilo 14 listova). Listove jufke rezati na okrugli oblik tepsije, a izrezane ostatke ne treba koristiti. Iz drugog pakovanja jufki iskoristiti još 4-5 listova izrezanih na veličinu tepsije (d=32 cm).
Maslac otopiti na laganoj vatri. U mješavinu mljevenih i sjeckanih oraha dodati 3 kašike šećera i promiješati.
Prvu koru smjestiti u tepsiju (d=32 cm) i pomoću kuhinjskog kista poprskati otopljenim maslacem i ravnomjerno razmazati. Preko na isti način slagati još 2 kore. Na 3 koru premazanu maslacem rasporediti 2 šake mješavine oraha i šećera. Preko ide kora premazana maslacem i posipana sa 2 šake mješavine oraha i šećera. Ponavljati postupak dok ne utrošite sve orahe. Za kraj ostaviti 4 kore. Dakle na posljednji sloj oraha ide jedna kora premazana maslacem, pa opet kora premazana maslacem, a zatim treću koru ne premazivati dok baklava ne bude izrezana.
Prvo izrezati polovinu, zatim četvrtine, pa i osmine. Svaki poluprečnik podijeliti na 3 jednaka dijela (oko 5.3 cm) i rezati ( prvo blago sve zarezati, a na kraju rezati jako oštrim nožićem, za ovo rezanje nemojte koristiti velike noževe sa debljim sječivom). Izrezanu baklavu preliti sa preostalim otopljenim maslacem. Na kraju sve prekriti četvrtim i zadnjim listom jufke kako se u toku pečenja izrezani listovi baklave ne bi deformisali i uvrtali i kako ne bi izgorili.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 45-50 minuta ili dok ne dobije lijepu rumenu boju. Onaj zadnji cijeli list izvaditi 5 minuta prije isteka vremena pečenja i odstraniti.
Pečenu baklavu preliti ohlađenom agdom 10 minuta nakon vađenja baklave iz rerne.
Kad se baklava ohladi na sobnoj temperaturi prekriti je i čuvati u frižideru do posluživanja. Prije serviranja proći još jednom po rezovima oštrim nožićem.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti