Za tijesto zagrijte med sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Ostale sastojke dodajte po redu i mikserom (spiralnim nastavcima za tijesto) izradite glatko tijesto. Umotajte u prozirnu foliju i ostavite oko 1 sat na hladnom.
Tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od oko 5 mm. Kalupom u obliku pulovera (10 cm Ø) izrežite 9 pulovera i stavite ih na lagano namašćeni lim za pečenje.
Lim stavite u sredinu prethodno zagrijane pećnice
Vrijeme pečenja: oko 10 Minute
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C
Postupak pečenja ponoviti i s ostatkom medenjaka.
Malo crvenog fondanta ostavite sa strane. Ostatak crvenog, plavog i zelenog fondanta za dekoriranje izvaljajte na radnoj površini posutoj gustinom na debljinu od 2 mm. Izrežite 9 pulovera u željenim bojama (10 cm Ø) i zalijepite ih bjelanjkom na medenjake.
Za glave sobova napunite vrećicu za ukrašavanje tekućom mliječnom čokoladom. Naštrcajte glave sobova na sredinu pulovera i ostavite 15 minuta da se očvrsnu.
Marcipan narežite na 9 jednakih dijelova i oblikujte u valjke dužine oko 4 cm. Od svakog valjka odrežite po dva mala komadića i oblikujte oči. Mliječnom čokoladom nacrtajte zjenice.
Ostatak valjaka od marcipana narežite po sredini i oštrim nožem narežite tako da napravite rogove.
Od crvenog fondanta, kojeg ste stavili sa strane, oblikujte 9 malih nosića.
Oči, rogove i noseve učvrstite bjelanjkom na glavama sobova.
Šećernim pismom s okusom čokolade (bijela boja) ukrasite pulovere i nacrtajte pahuljice, ovratnik pulovera i zvijezde.
Šećernim pismom, po želji, ukrasite pulover tako da nastane kontrast.
Gotove medenjake ostavite da se osuše. Čuvajte ih na hladnom mjestu.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači