Maslac i čokoladu otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi.
Rendanu koricu narandže po želji samljeti sa dijelom šećera u električnom mlinčiću za kafu.
U odgovarajućoj posudi miksati jaja sa šećerom, koricom narandže i prstohvatom soli dok smjesa ne posvijetli. U smjesu dodati prosijane brašnaste sastojke: brašno, prašak za pecivo i kakao. Na kraju dodati i prohlađen otopljeni maslac sa čokoladom i sve izmiješati silikonskom špatulom. Pripremljenu smjesu ostaviti u frižider na 30 minuta.
Kalup za madlene (školjkice) lagano premazati maslacem i u kalupiće sipati smjesu do 3/4 popunjenosti kalupića jer će narasti u toku pečenja.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni).
Dok se madlene peku pripremiti fil od višanja. Višnje, vodu i šećer zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. Gustin pomiješati sa vodom u smjesu bez grudvica. U zakuhalo voće dodati gustin i miješati dok se smjesa ne stegne. Smaknuti sa šporeta i nakon par minuta dodati kašiku ruma i promiješati.
Pečene madlene izvaditi iz kalupa i prohladiti.
Dio madlena napuniti čokoladnim kremom po želji tako što dio biskvita pažljivo izdubite a zatim nafilujete pomoću dresir vrećice napunjene kremom i na kraju dio izdubljenog biskvita vratite na kolačiće (pogledati slike pripreme). Drugi dio madlena napuniti filom od višanja.
Mliječnu čokoladu otopiti na pari. U čist silikonski kalup za madlene sipati po 2 kašičice čokolade pa na čokoladu staviti i madlene, stranu sa šarom staviti u čokoladu. Kad se čokolada dobro stegne (da ubrzate postupak možete staviti kalup u zamrzivač) pažljivo izvaditi iz kalupa.
Dodatno našarati sa malo otopljene čokolade i ukrasiti sa Dr. Oetker čokoladnim mrvicama.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti