Prvo pripremiti preliv od čokolade. U odgovarajuću šerpu sipati mlijeko, vrhnje a šlag, šećer, čokoladu izlomljenu na kockice i Ciobar Classico. Sve zagrijavati dok ne prokuha i miješati kako bi se sva čokolada otopila. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i kuhati još oko 2-3 minuta. Smaknuti sa šporeta i ostaviti na sobnoj temperaturi.
Pripremiti dublji pleh dimenzija 35×20 cm (ili neki slične površine). Podmazati dobro maslacem i dno i zidove. Rernu uključiti na 160 °C da se zagrijava.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i prvo izmiksati bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst šaum, a zatim u šaum dodavati i jedan po jedan žumanjak uz miksanje.
Dodati u smjesu i prosijane brašnaste sastojke: brašno, prašak za pecivo i kakao. Smjesu promiješati silikonskom špatulom dok se ne dobije jednolična smjesa bez grudvica.
Smjesu izliti u pleh i poravnati.
Kolač peći u zagrijanoj rerni na 160°C oko 20 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni). Uraditi test čačkalicom kako bi provjerili da li je kolač pečen.
Pečen kolač izvaditi iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi 15-ak minuta.
Čačkalicom gusto izbockati kolač, a zatim i izrezati oštrim nožem na kocke željene veličine.
Topao bikvit zaljevati toplim prelivom od čokolade u nekoliko navrata kako bi biskvit što bolje upio preliv.
Kolač rashladiti nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći. Prije posluživanja posipati listićima badema i po želji komadićima sušenih malina.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači