Podmažite kalup za muffine i pospite ga brašnom. Zagrijte pećnicu.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C
Kadaif usitnite na manje komade i propržite u tavi bez ulja dok ne dobije zlatno-smeđu boju. U posudi pomiješajte proprženi kadaif, zaslađenu kremu od pistacija i tahini pastu. Miješajte drvenom kašikom dok ne dobijete kremastu masu.
Jednu punu kašiku te smjese razmažite ravnomjerno po papiru za pečenje i ostavite sa strane (za dekoraciju). Preostalu količinu podijelite na 12 kuglica veličine oraha i ostavite da se ohlade.
Usitnite čokoladu za kuhanje na sitne komadiće i odvojite 2 kašike za posipanje pri kraju.
U većoj posudi ručno umutite ulje, mlaćenicu, jaja, šećer, so i vanilin šećer. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kakao. Suhe sastojke dodajte u mokre i kratko promiješajte. Na kraju umiješajte preostale čokoladne komadiće.
U pripremljeni kalup za muffine sipajte po 2/3 tijesta u svaku udubinu. Na svaku porciju stavite po jednu kuglicu punjenja od pistacija i kadaifa i lagano je utisnite. Zatim preko stavite preostalo tijesto i pospite odvojenim čokoladnim komadićima.
Stavite kalup na srednju rešetku u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta.
Nakon pečenja, ostavite muffine da se hlade u kalupu oko 10 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.
Vrijeme pečenja: 25 Minute
Otopite tamnu čokoladu na pari (u vodenoj kupelji). Na svaki muffin stavite po jednu kašiku otopljene čokolade i ukrasite sjeckanim pistacijama i ostatkom smjese od pistacija i kadaifa.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti