Listiće matičnjaka sitno isjeckati, a zatim ih sa malo šećera i vanillin šećerom sitno samljeti u električnom mlinčiću za kafu.
U odgovarajućoj šerpi pomiješati maline sa mješavinom 2 kašike šećera i džemfiksom. Staviti na jaču vatru da se zagrijava uz stalno miješanje. Kad smjesa prokuha po potrebi usitnniti štapnim mikserom i dodati ostatak šećera, mješavinu matičnjaka, šećera i vanillin šećera te kuvati oko 3-4 minuta.
Smaknuti sa šporeta i u sterilne zagrijane teglice sipati džem (čiste teglice zagrijati u rerni na 100°C).
Zatvoriti odgovarajućim poklopcem i okrenuti naopako oko 5 minuta te vratiti u prvobitni položaj. Kad se potpuno ohladi džem čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Džem možete koristiti za razne poslastice, a najukusniji je uz domaći hljeb i maslac.
Povezani recepti
Zimnica
Zimnica