Zagrijte pećnicu na 180 °C/160 °C/plinsku na 4. Namastite kalup i obložite ga papirom za pečenje. Datulje stavite u 200 ml kipuće vode. Dodajte maslac i melasu i miješajte dok se maslac ne rastopi. Odložite.
Šećer i jaja stavite u veću zdjelu i miješajte dok se ne sjedine. Dodajte smjesu s datuljama i promiješajte.
Prosijte brašno, stavite sodu bikarbonu na vrh i umiješajte u smjesu. Dodajte orahe i promiješajte.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 40-45 minuta dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista – ako gornji dio kolača počne prebrzo tamniti, prekrijte papirom za pečenje dok se sredina ne ispeče. Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi u kalupu oko 15 minuta, pa prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači