Zagrijte pećnicu. Operite limunski timijan, protresite da se osuši, otrgnite listiće i krupno narežite. Operite limune u vrućoj vodi. Posušite i naribajte koru. Iscijedite sok.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 175 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 155 °C
Stavite maslac i šećer u veliku zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag (na najvećoj brzini) dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Postepeno dodajte limunsku kiselinu, jaje, vanilin šećer, limunski timijan, koru i sok limuna i ulje i miješajte oko 3 minute. Stavite maslac i šećer u veliku zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag (na najvećoj brzini) dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Postepeno dodajte limunsku kiselinu, jaje, vanilin šećer, limunski timijan, koru i sok limuna i ulje i miješajte oko 3 minute
Promiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i dodajte u smjesu s maslacem. Kratko miješajte mikserom s metlicama za šlag.
Obložite 2 kalupa (svaki Ø 20 cm) papirom za pečenje. Podijelite smjesu na dva dijela i rasporedite u kalupe. Pecite na srednjoj rešetki pećnice oko 40 minuta dok biskvit ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku za kolače da se ohladi.
Položaj rešetke: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 40 Minute
Stavite bjelanjak, šećer i sol u metalnu ili staklenu zdjelu. Zdjelu stavite u mlaku vodenu kupelj i povremeno promiješajte pjenjačom dok voda ne postigne temperaturu od približno 65 °C i šećer se rastopi.
Mikserom s metlicama za šlag (najveća brzina) tucite bjelanjak oko 7 minuta dok ne postane gust i kremast. Mlakom tučenom bjelanjku postupno dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete glatku, ravnomjernu kremu.
Mahunu vanilije prerežite uzdužno i sastružite pulpu. Operite limune u vrućoj vodi. Posušite i naribajte koru. Iscijedite sok.
Ručnim mikserom s metlicama za šlag umiješajte pulpu vanilije, limunsku kiselinu, koricu i sok limuna u kremu od maslaca, pa odložite.
Operite limunski timijan i protresite da se osuši. Stavite vodu, šećer, limunski timijan, praznu mahunu vanilije, limunsku kiselinu i sol u lončić (najjača vatra). Povremeno promiješajte dok ne zakuha. Kuhajte na laganoj vatri oko 3 minute.
Izvadite biskvit iz kalupa, po potrebi poravnajte, uklonite papir i svaki biskvit vodoravno prerežite na pola da dobijete 4 biskvita.(Ako želite napraviti dekorativnog zečića koji kopa, odvojite jedan biskvit, a preostala tri iskoristite za slojeve). Jedan biskvit stavite na ukrasni pladanj. Izvadite limunski timijan i mahunu vanilije iz sirupa. Marmeladu od limuna i sirup podijelite na 4 dijela. Kremu od maslaca podijelite na 5 dijelova, od kojih će jedan poslužiti za izradu dekoracije. Na svaki biskvit naizmjenično nanesite 1/4 sirupa, marmeladu od limuna i na vrh kremu od maslaca. Postupak za drugi, treći i četvrti biskvit: stavite biskvit na vrh, natopite sirupom, ravnomjerno premažite marmeladom od limuna i potom kremom od maslaca. Po završetku, kolač stavite u hladnjak na oko 20 minuta.
Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Stavite žumanjke i med u zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Mikserom tucite bjelanjak, sol i šećer u prahu dok ne dobijete gustu smjesu. Žumanjak dodajte tučenom bjelanjku. Promiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i postupno dodajte smjesi s jajima. Smjesu obojite u zeleno. Dodajte samo malo smeđe boje za mramorni efekt.
Smjesu izlijte u četiri vatrostalne posude i pecite u mikrovalnoj pećnici na 800W oko 1 1/2 minutu. Ostavite mahovinu da se ohladi i da se formiraju grudice raznih veličina.
Preostalom kremom od maslaca premažite kolač (za zečića odvojite oko 50 g kreme), pabočne stranice obložite mahovinom.
Preokrenite čašu, ovijte folijom i zamrznite. Sitno narežite čokoladu i 2/3 otopite u zdjeli, u toploj vodenoj kupelji (otopite na srednje jakoj vatri). Sklonite sa štednjaka i umiješajte ostatak kuvertire dok se ne rastopi.
Staklene rezance razlomite na oko 2 cm dugačke trakice i lopaticom pažljivo umiješajte u kuvertiru.
Rukama ili vilicom obložite čašu staklenim rezancima i sve skupa zamrznite.
Pažljivo uklonite gnijezdo s folije i stavite na kolač mahovinu. Napunite uskršnjim jajima
Sitno narežite kuvertiru i 2/3 otopite u zdjeli, u toploj vodenoj kupelji (otopite na srednje jakoj vatri). Sklonite sa štednjaka i lopaticom umiješajte ostatak kuvertire dok se ne rastopi.
Ulijte kuvertiru u slastičarsku vrećicu i na papiru za pečenje nacrtajte dva zečja uha. Ostavite da se stvrdne.
Sitno izmrvite preostali biskvit i žlicom umiješajte u preostalu kremu od maslaca (50 g). Polukružnu zdjelu (Ø 10.5 cm; volumena 220 ml), obložite aluminijskom folijom. Unutra ulijte smjesu s biskvitom, zagladite i ostavite da se hladi najmanje 30 minuta.
Za zečićevo tijelo i šapice, rukama sjedinite šećer u prahu i marcipan. Odrežite 35 g marcipana, a u 5 g dodajte malo ružičaste boje. Oblikujte 8 malih i 2 nešto veće kuglice za stopala. Ostatak razdijelite na 3 jednaka dijela. 10 g iskoristite za rep. Oblikujte kuglu i nekoliko je puta zarežite škarama. Potom je protrljajte među dlanovima i formirajte nepravilnu kuglu. Od preostalih 20 g rukama oblikujte dvije šapice i odložite. Ostatak marcipana (55 g) na radnoj površini posutoj šećerom u prahu razvaljajte u krug debljine 2 mm. Izvadite kolač iz kalupa, skinite foliju i na vrhu oblikujte kupolu od marcipana. Stavite na sredinu kolača.
Navlažite kupolu od marcipana s malo vode i utisnite čokoladna jaja. Navlaženi zečićev rep pričvrstite na sredinu kupole. Uz pomoć male količine vode, pričvrstite sve ružičaste kuglice na šapice u sredini. Na vrh svake šapice stavite po četiri male kuglice. Vodom pričvrstite šapice za tijelo.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači