Pripremiti okrugli pleh d=27 cm (kalup za mekane krostate i tartove, onaj sa udubljenjem, pogledati slike pripreme). Obložiti dno pleha pek papirom, a ivice premazati masnoćom. Rernu uključiti na 170 °C da se zagrijava.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 170 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 150 °C
Jaja umutiti žicom u odgovarajućoj posudi sa šećerom i cimet šećerom. Dodati ulje i grčki jogurt i promiješati. Zatim dodati i prosijano brašno, prosijan prašak za pecivo, mljevene orahe i ponovo promiješati dok se smjesa ne ujednači. Na kraju dodati i sitno rendanu mrkvu (malo ocijediti višak tečnosti iz mrkve) i još jednom sve promiješati.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 20-25 min, provjeriti čačkalicom da li je pečeno (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rereni). Pečen biskvit ohladiti pa ga prevrnuti na tanjir za kolače i torte i pažljivo odvojiti pek papir. Biskvit je jako mekan i sočan.
Položaj rešetke: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 20 - 25 Minute
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 170 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 150 °C
Od ukupne količine hladnog mlijeka odvojiti 1 dl i pomiješati sa pudingom i šećerom u smjesu bez grudvica. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. Puding ukuhati u vrelo mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Maknuti s vatre, ostaviti da se kratko prohladi, zatim dodati mascarpone i dobro promiješati dok se ne dobije jednolična glatka smjesa. Fil odmah premazati preko biskvita (u udubljeni dio) i obilato posuti kokosom za kolače.
Ukrasiti kolač pripremljenim dekorima.
Prohladiti u frižideru prije posluživanja.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači