Šećer otopiti u odgovarajućoj šerpici na laganoj vatri dok ne dobije finu karamel boju (paziti da ne izgori). U otopljen šećer dodati oljuštene lješnjake, promiješati i pažljivo i brzo prebaciti na pek papir u tanjem sloju pa ostaviti da se ohladi. Ohlađeno izlomiti (ili izlupati kuhinjskim čekićem) na manje komade, a zatim sitno samljeti u sjecku.
Puding, šećer i vanillin šećer pomiješati sa malo hladnog mlijeka u smjesu bez grudvica. Ostatak mlijeka zagrijati do vrenja u odgovarajućoj šerpi, a zatim uz stalno miješanje zakuhati puding. Smaknuti sa šporeta pa površinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
Kad je fil potpuno ohlađen, hladno slatko vrhnje izmiksati u šlag. Zatim izmiksati i puding fil pa mu u nekoliko navrata dodati umućeno slatko vrhnje i sve dobro sjediniti. Na kraju dodati i 7 kašika mljevenog grilijaša i dobro promiješati.
Dok se fil hladi pripremiti podlogu…Sjediniti sve sastojke za podlogu i zamijesiti rukom u kompaktnu kuglu (količina soka zavisi od vrste keksa koji koristite).
U silikonski kalup za mafine rasporediti ravnomjerno smjesu za podlogu na 12 jednakih dijelova (oko 56 g). U svakoj korpici formirati podlogu po dnu i obodu kalupa. Ostaviti u zamrzivač 20-30 minuta da se podloga stegne.
U odgovarajućoj šerpici mliječnu čokoladu izlomiti na manje komade i preliti slatkim vrhnjem. Zagrijavati na umjerenoj temperaturi uz miješanje da se sva čokolada otopi.
Na ohlađenu podlogu u svaku korpicu rasporediti po 2 kašičice pripremljenog čokoladnog fila, a zatim ponovo vratiti u zamrzivač kako bi se I čokolada ohladila.
Pripremljen puding fil sa karamelizovanim lješnjacima prebaciti u poslastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
Ohlađene korpice sa čokoladnim filom pažljivo izvaditi iz kalupa.
Svaku korpicu bogato filovati puding filom i na kraju ukrasiti cijelim lješnjakom i posipati sa malo preostalog mljevenog grilijaša.
Rashladiti oko 1h u frižideru prije serviranja.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti