Zagrijte mlijeko u lončiću i u mlijeku otopite maslac ili margarin.
Brašno i instant kvasac dobro promiješajte u zdjeli. Dodajte ostale sastojke i toplu mješavinu mlijeka i masnoće i sve zajedno mikserom (lopaticama) izmijesite u glatko tijesto, miješajući najprije na najnižoj, a potom oko 5 minuta na najvišoj brzini. Držite tijesto prekriveno na toplom mjestu tako dugo dok se vidno ne poveća. U međuvremenu zagrijte masnoću za prženje u loncu ili fritezi na temperaturu od približno 175 °C, tako da se oko drške drvene kuhače uronjene u masnoću počnu stvarati mjehurići.
Tijesto lagano pospite brašnom, izvadite iz zdjele i na radnoj površini još jednom kratko promijesite. Podijelite tijesto na 14 – 16 komada jednake veličine. Svaki komad tijesta na radnoj površini, između palca i unutarnje strane šake, oblikujte u kuglicu. Pazite na to da tijesto ne napukne. Loptice tijesta ostavite još jednom da se dižu između dviju krpa posutih brašnom, tako dugo dok se vidno ne povećaju.
Komade tijesta u više porcija stavite u kipuću masnoću za prženje tako da je gornja strana okrenuta prema dolje. Ispecite s obje strane do zlatno-smeđe boje, izvadite kutljačom (slika 2) i stavite da se dobro ocijede na kuhinjskom papiru. Još vruće krafne uvaljajte u šećer i ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki.
Džem propasirajte kroz sito ili glatko izmiješajte marmeladu od šljiva ili žele. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje s vrhom s okruglim otvorom (promjera 5 mm). U svaku krafnu sa strane, kroz svijetli rub uštrcajte malo nadjeva.
150 g šećera u prahu izmiješajte s 3-4 žlice likera od viskija ili od jaja u gusti preljev. Premažite time površinu krafni.
2-3 žlice crvenog želea rastopite nad vodenom parom, miješajući postupno dodajte 150 g šećera u prahu i izmiješajte u gusti preljev. Premažite krafne preljevom.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači