U lonac ulijte vrhnje i mlijeko. Vanilija štapić razrežite po dužini i tupim dijelom noža sastružite sjemenke. Sjemenke i preostali dio vanilija štapića dodajte u mlijeko i vrhnje. Sve zakuhajte pa procijedite kroz sito. Žumanjke umutite sa šećerom i soli. Dolijevajte u njih vruće vrhnje s mlijekom u tankom mlazu i dobro promiješajte.
Pripremite četiri vatrostalne posude zapremnine oko 150 ml i premažite ih maslacem. Šećer i vodu prebacite u lonac i kuhajte sve dok ne poprime jantarnu boju. Tijekom kuhanje nemojte miješati karamelu jer će se šećer kristalizirati. Gotovu karamelu rasporedite u pripremljene posude i odložite da se lagano stvrdne.
Zagrijte pećnicu na temperaturu do 140 °C. Na karamelu izlijte kremu od vanilije i stavite u pećnicu.
Vrijeme pečenja: oko 60 Minute
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 140 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 130 °C
Nakon pečenja krema može imati želatinastu strukturu koja će se zgusnuti nakon što se potpuno ohladi. Pečenu kremu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati.
Prije posluživanja nježno odvojite rubove posuda nožem, prislonite tanjurić, okrenite i podignite vatrostalnu posudu. Poslužite odmah.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti