U odgovarajuću posudu prosijte brašno, na sredini napravite malo udubljenje i uspite suhi kvasac, žličicu šećera i prelijte sa 50 ml mlake vode. Blago pomiješajte sa vrlo malo brašna i ostavite 5-10 minuta na toplom mjestu da se kvasac aktivira.
Kad se kvasac aktivirao dodajte ulje, sol, razblaženi ocat i 370 ml tople vode (količina vode zavisi o vrsti brašna, pa po potrebi povećajte ili smanjite količinu). Zamijesiti vilicom ili žlicom. Mijesite oko 10 minuta, zatim posudu prekrijte prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1-1.5 h ili dok se tijesto ne udvostruči.
Nakon dizanja tijesta, podlogu na kojoj ćete pripremati pospite brašnom, prebacite tijesto i malo premijesite. Podijelite tijesto na 6 jednakih dijelova koje ćete zatim dlanovima oblikovati u kugle. Kako je tijesto mekano, ruke također pobrašnite prije oblikovanja. Potrudite se da dodatna količina brašna pri formiranju kugli bude što manja, kako bi tijesto ostalo mekano.
Lim za pečenje, dimenzija 42x32 cm obložite papirom za pečenje, a papir pospite mljevenim kukuruznim brašnom. Kugle rasporedite na kukuruzno brašno, sa razmakom između svake. Prekrijte i ostavite da odmaraju na toplom mjestu 30 minuta.
Po isteku tog vremena u mali lončić stavite maslac i otopite na laganoj vatri, a zatim dodajte i 50 ml mlake vode.
Žumanjak pomiješajte sa 2 žlice jogurta i svaku kuglu premažite pomoću kuhinjskog kista sa ovom mješavinom, a zatim prste namočite u mješavinu maslaca i vode i vrhovima prstiju istapkajte tijesto i formirajte karakteristične šare za lepinje.
Lepinje pospite sjemenkama crnog kima i ponovo ih ostavite da se dižu još 20 minuta na toplom mjestu, a zatim ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C. Pecite ih u gornjoj trećini pećnice oko 8-9 minuta (ili dok ne porumene), a zatim ih spustite na samo dno pećnice i pecite još oko1-2 minute (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj pećnici).
Povezani recepti
Pečenje
Pečenje
Pečenje