Krema će se kuhati na pari pa je potrebno prvo zagrijati do ključanja vodu u loncu. Kad voda prokuha smanjiti malo temperaturu ali da voda i dalje ključa.
U drugom loncu dobro umutiti jaja i šećer i staviti da se kuhaju na pari, vodeći računa da posuda sa jajima i šećerom ne dodiruje vodu. Miješati smjesu i nakon 3 minute dodati sok od limuna i naribanu koricu limuna (ako nemate domaći limun, obavezno ga preko noći potopite u vodi sa sodom bikarbonom ili koristite samo sok limuna). Miješati sve oko 5 minuta i krema bi već trebala biti lagano gušće teksture. Zatim postepeno dodavati i maslac izrezan kockice. Miješati još oko 5 minuta i krema je spremna. Prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti na hlađenju.
Puding, šećer i vanillin šećer pomiješati sa malo hladnog mlijeka u smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zagrijati do vrenja, a zatim uz stalno miješanje zakuhati puding.
Kad je puding potpuno ohlađen umutiti ga mikserom. Zatim mu dodati i maslac sobne temperature i sve dobro izmiksati dok se ne dobije glatka krema bez grudica.
Pripremiti lim za pečenje dimenzija 42x32 cm (ili neki slične površine). Podmazati masnoćom i zalijepiti na dno papir za pečenje.
Pećnicu uključiti na 150 °C da se zagrijava.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i prvo izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg, a zatim u drugoj posudi miksati žumanjke sa šećerom i limun šećerom nekoliko minuta dok smjesa ne posvijetli.
Dodati ulje i jogurt sobne temperature, kratko promiješati pa dodati prosijano brašno i prašak za pecivo. Sve još malo izmiksati najmanjom brzinom.
U smjesu žumanjaka lagano u nekoliko navrata umiješati i umućen snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izliti u pleh i ravnomjerno rasporediti.
Biskvit peći na 150°C 20 minuta, a zatim povećati temperaturu na 180°C i peći još oko 8-9 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj pećnici).
Pečen biskvit izvaditi iz pećnice i nakon 10 minuta hlađenja nožićem lagano proći po ivicama kako bi se biskvit odvojio od stranica lima, zatim ga prekrenuti na list pek papira i odvojiti papir na kojem se pekao. Zajedno sa papirima za pečenje pažljivo zarolati biskvit tako da dužina rolata bude kraća stranica biskvita. Ostaviti da se ohladi.
Pažljivo odrolati i ravnomjerno premazati biskvit prvo puding kremom, a zatim i limun kremom (mali dio limun kreme ostaviti za ukrašavanje). Pažljivo zarolati rolat. Ako želite pravilniju formu rolata, umotajte ga u prozirnu foliju, zavežite kao bombon i ostavite nekoliko sati u hladnjaku, najbolje preko noći.
Prije samog serviranja umutiti šlag i ukrasiti rolat. Po želji dodatno ukrasiti čokoladnim šarenim bombonama, šarenim šećernim mrvicama, pistacijama i sl.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti