Stavite papirne korpice u kalup za mafine. Zagrijte rernu.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: oko 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C
U posudu za miješanje stavite jaja, ulje, mlaćenicu, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Sve pažljivo izmiješajte pjenjačom (ne predugo). Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa dodajte suhe sastojke u tečnu smjesu. Kratko promiješajte dok se sve ne sjedini. Uz pomoć dvije kašike rasporedite smjesu u pripremljene kalupe. U sredinu svakog mafina lagano utisnite po jednu kockicu čokolade. Stavite kalup u rernu na srednji nivo i pecite oko 25 minuta. Nakon pečenja, ostavite mafine u kalupu još 10 minuta, zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.
Položaj rešetke: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: 25 Minute
Nasjeckanu mliječnu čokoladu stavite u malu vrećicu za zamrzavanje ili vrećicu za ukrašavanje i dobro je zatvorite. Otopite čokoladu na pari, na laganoj vatri. Odrežite mali vrh vrećice i ispišite željene riječi (npr. „Mama“) ili iscrtajte srčeka na papir za pečenje. Prije nego što se čokolada stvrdne, pospite dekoracijom po želji. Ostavite da se potpuno ohladi i stvrdne.
Umutite hladnu slatku pavlaku zajedno s vanilin šećerom dok ne postane čvrsta. Na kraju lagano umiješajte mlaćenicu. Stavite kremu u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom i napravite dekorativne vrhove na ohlađenim mafinima. Mafine čuvajte u frižideru do posluživanja.
Neposredno prije posluživanja, ukrasite mafine pripremljenim čokoladnim natpisima i srčecima.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti