Za podlogu sjediniti sve sastojke i rukom zamijesiti kompaktu smjesu (količina soka zavisi od vrste keksa koji koristite pa ga dodajte postepeno).
Smjesu ravnomjerno rasporediti u silikonske ili limene kalupe za mafine (limeni kalup obložiti papirnim korpicama). Smjesa je dovoljna za 18 mini kolačića.
Za kremu od sira i pistacija sjediniti u odgovarajućoj posudi sireve, šećer, jaja (sobne temperature) i sok od limete. Izmiksati mikserom. Dodati prosijan gustin i omekšali krem od pistacija i još malo izmiksati.
Puniti kalupiće i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 130°C oko 45-50 minuta. Kolači trebaju ostati svijetli, a smjesa pri vađenju iz rerne će biti mekša u sredini ali će se hlađenjem stegnuti dovoljno.
Kolače ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim ih rashladiti i u frižideru nekoliko sati.
Prije serviranja kolače izvaditi iz kalupa (iz silikonskih kalupa se vrlo lako vade, a ostale pažljivo osloboditi od papirnih korpica).
Jagode očistiti i isjeckati u odgovarajuću šerpu. Posuti ih šećerom i kuhati na jačoj vatri oko 10 minuta uz stalno miješanje. Nakon par minuta usitniti ih štapnim mikserom i nastviti miješati. Nakon isteka 10 minuta, smaknuti ih sa šporeta dok pripremite crveni Dr. Oetker preliv za torte. Sadržaj vrećice preliva pomiješati sa 1 kašičicom šećera i par kašika vode u smjesu bez grudvica. Pomiješati sa ukuhanim jagodama i uz stalno mijšanje vratiti na jaču vatru još oko 1-2 minuta
Pripremljen žele odmah rasporediti pomoću kašičice (2 kašičice preliva) na sredinu svakog kolača (preliv se steže veoma brzo tako da ovaj korak obavite što brže i ne mora se nanositi do krajnjih ivica).
Mljevene zelene pistacije nanijeti po obodu svakog kolača i poslužiti.
Povezani recepti