Posudu u kojoj ćete miksati meringu, kao i metlice miksera prvo prebrisati ubrusom sa malo alkoholnog sirćera. Bjelanjke sobne temperature prvo miksati sa prstohvatom soli dok se ne zabijeli smjesa, a zatim dodati šećer u 3 navrata uz stalno miksanje maksimalnom brzinom. Dodati i 1 kašiku limuna. Proces miksanja sa šećerom u prahu traje oko 10 minuta, a pred sam kra dodajte i gustin i promiješajte manjom brzinom miksera. Meringa mora biti sjajna, svilenkasta i čvrsta kako bi mogli formirati željene oblike Pavlove.
U pripremljen pleh 43×32 cm obložen pek papirom formirati mini tortice (ja sam koristila plastičnu vrećicu za ukrašavanje i zvjezdasti nastavak 1M, pogledati slike pripreme).
Na papiru formirati 12-13 mini tortica sa dovoljnim razmakom između njih i sa rupom u sredini svake tortice (u koju ćemo nakon pečenja sipati fil od malina).
Tortice od meringe peći u prethodno zagrijanoj rerni na 90-100°C 3h (Pavlova treba biti bijele boje, a kako bi to postigli temperatura pečenja ne bbi trebala prelaziti 100°C, pa je iz tog razloga potrebno više vremena za pečenje). U procesu pečenja nikako ne otvarati rernu. Kad istekne navedeno vrijeme, rernu isključiti i ne otvarati 20 minuta. Nakon toga vrata otvoriti prvo sasvim malo i ostaviti neko vrijeme tako, a zatim izvaditi pleh i prohlađene tortice pažljivo odvojiti od pek papira.
Zagrijavati u odgovarajućoj posudi maline, šećer i 50 ml vode. Usitniti štapnim mikserom. Gustin pomiješati sa 3-4 kapike vode u smjesu bez grudviza i zakuhati u vrućim malinama uz stalno miješanje dok se smjesa ne stegne. Smaknuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
U odgovarajućoj posudi miksati hladno slatko vrhnje, sir mascarpone i šećer u prahu. Kad smjesa očvrsne dodati i Bourbon aromu vanile i još malo izmiksati.
Fil prebaciti u plastičnu poslastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom M.
Fil od malina prebaciti u drugu poslastičarsku vrećicu i odrezati vrh.
U otvore tortica prvo sipati fil od malina, a zatim preko nanijeti i fil od mascarpone sira.
Tortice ukrasiti svježim bobičastim voćem i listićima mente.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti