Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin.
Brašno i kvasac pažljivo pomiješajte u posudi. Dodajte sve ostale sastojke osim čokoladnih kapi. Sve zajedno mikserom (lopaticama) izradite u glatko tijesto, miješajući ukupno oko 5 minuta, najprije na najnižoj, a potom na najvišoj brzini. Ostavite tijesto pokriveno na toplom mjestu da se diže tako dugo dok se vidno ne uveća.
Tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko promijesite i dodajte čokoladne kapi (1 žlicu ostavite sa strane za posipavanje). Tijesto podijelite na 5 komada jednake veličine (najbolje je komade odvagati, svaka porcija ima oko 200 g) i oblikujte svaki komad u valjak dužine oko 40 cm (slika 1).
Pet valjaka čvrsto stisnite na gornjem završetku i ispletite u pletenicu. Najprije vanjski desni valjak stavite između prvog i drugog valjka s lijeve strane (slika 2).
Potom vanjski lijevi valjak stavite u sredinu (slika 3).
Sada drugi valjak s lijeve strane položite preko srednjeg valjka (slika 4).
Ponovite te korake (slika 5).
Na kraju završetke čvrsto stisnite. Pletenicu lagano nagnite ulijevo. Pletenicu na papiru za pečenje povucite na lim za pečenje i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 20 – 30 minuta (sve dok se tijesto vidno ne poveća). Zagrijte pećnicu.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C
Žumanjak umutite s mlijekom, premažite pletenicu i pospite je preostalim čokoladnim kapima. Ispecite pletenicu.
Vrijeme pečenja: oko 30 Minute
Pletenicu s papirom za pečenje povucite s lima za pečenje (oprez: čokoladne kapi su nakon pečenja vruće!) i ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači