U plastičnu posudu prosijati brašno, u sredinu dodati suhi kvasac i žličicu šećera, zaliti sa 50 ml mlakog mlijeka te ostaviti oko 5 minuta. Kad se kvasac aktivira dodati i sve ostale sastojke. Vrlo kratko zamijesiti tijesto (količina brašna zavisi od vrste koju koristite pa će možda biti potrebno nešto više ili manje od navedene količine), prekriti posudu krpom ili plastičnom folijom i ostaviti na toplom da nadolazi 15 minuta.
Nakon toga premijesiti tijesto, sada mijesiti oko 4-5 minuta. Ponovo ostaviti da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči (oko 1h). Tijesto premijesiti i podijeliti na 24 loptice. Za jednu pletenicu je potrebno 6 loptica. Svaku od 6 loptica rastanjiti tako da srednji dio bude malo deblji u odnosu na krajeve koji trebaju biti tanji (pogledati slike pripreme). Grupirati trake po 2 spojene sa strana i 2 razdvojene u sredini. Za dalje oblikovanje pratiti slike pripreme.
Oblikovane pletenice staviti u lim obložen papirom za pečenje, prekriti i ostaviti da odstoje još 20 - 30 minuta. Zatim ih premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po želji.
Peći ih u zagrijanoj pećnici.
Položaj rešetke: sredina pećnice
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 200 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 180 °C
Nakon pečenja pletenice prekriti krpom i ostaviti da odmore 20-ak minuta prije serviranja.
Povezani recepti
Pečenje
Pečenje
Pečenje