Za prhko tijesto u posudu multipraktika sipati brašno, so, šećer i 1/2 količine maslaca. Kratko izmiksati (pulsirati).
Dodati i preostalu 1/2 maslaca u kockicama i miksati dok smjesa ne postane sipkava i rastresita (kratko sve traje). Zatim sipati lagano ledenu vodu i miksati još neko vrijeme. Preručiti smjesu na radnu površinu, podijeliti na dva jednaka dijela i vrlo kratko rukama oblikovati diskove koje umotamo u prozirnu foliju i ostaviti na hlađenje u frižider na 2h.
(Ako nemate multipraktik tijesto umijesite rukama… maslac prvo utrljati u brašnaste sastojke, a vodu na kraju dodati u laganom mlazu i vrlo brzo formirati diskove, vodeći računa da se tijesto ne zagrije previše).
Ohlađenu 1/2 tijesta razvaljati u krug d=28 cm, prebaciti u posudu za pite (podmazanu maslacem, prečnika d=24 cm, malo dublja posuda, namjenska za pite ovog tipa). Tijesto izbockati viljuškom. Razvaljati i drugu polovinu tijesta i iskrojiti trake željene širine.
Za nadjev zaleđene borovnice (ne treba ih prethodno odlediti) pomiješati sa svim ostalim sastojcima i dobro promiješati silikonskom špatulom. Nadjev ravnomjerno rasporediti preko tijesta.
Iskrojene trake preplesti preko nadjeva (pogledti slike pripreme). Makazama odstrnite višak tijesta i spojite krajeve prvog tijesta i trakica.
Premazati gornje trakice umućenim žumanjkom sa mlijekom i pospati Dr. Oetker vanilin šećerom. U otvore između trakica rasporediti male kockice maslaca.
Peći u zagrijanoj rerni na najnižem nivou na 170°C oko 80-90 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni, a ako pitu pečete u limenom plehu, skratiti dužinu pečenja). Ako je potrebno pitu u toku pečenja zaštitite alu folijom kako gornje trakice ne bi izgorile. Pečenu pitu prekriti papirom za pečenje i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 3 h prije posluživanja.
Prije serviranja posipati šećerom u prahu.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti