Za fil je prethodno potrebno natopiti indijski orah min 4-5 h u vodi. Procijediti i oprati pod mlazom vode. Za prvi fil, polovinu količine indijskih oraha pomiješati sa 80g tečnog meda, sokom limete, aromom vanilije, kurkumom (ili šafranom) i 25 g kokosovog ulja te samljeti u blenderu do kremaste teksture. Fil prebaciti u odgovarajuću posudu. Drugu polovinu oraha pomiješati sa preostalim medom, kokosovim uljem, malinama i aronijom i takođe samljeti u blenderu do kremaste teksture.
Filove naizmjenično rasporediti pomoću dresir vrećica u silikonske kalupe u obliku polulopte (d=6.5 cm, 10 komada). Napunjene silikonske modle malo protresti kako bi se fil ravnomjerno rasporedio i kako ne bi ostale rupice u smjesi. Kalupe staviti na ravne tacne i ostaviti u zamrzivač da se potpuno stegne (najbolje preko noći).
Bademe i Vitalis müsli samljeti u sjecku. Datule otkoštiti i samljeti u sjeckalici zajedno sa vrelom vodom dok se ne dobije jednolična kaša.
U odgovarajućoj posudi pomiješati mljevene bademe i müsli, kašu od datula i kokosovo ulje. Zamijesiti ručno u kompaktnu masu. Smjesu podijeliti na 10 jednakih dijelova. Na pek papiru pomoću okrugle prstenaste modle formirati podlogu za tortice, poravnati i zapeći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 12 minuta (ukupno 10 komada).
Kad je fil potpuno zaleđen preći na formiranje tortica.
Tamnu čokoladu otopiti na pari sa malo kokosovog ulja i malo prohladiti.
Pečene okrugle podloge premazati otopljenom čokoladom.
Formirane polulopte pažljivo izvaditi iz silikonskih modli i odmah ih stavljati na podlogu premazanu čokoladom. Na svaku torticu na vrh staviti i malinu umočenu u čokoladu i ukrasiti svježim listićima mente.
Tortice nakon formiranja čuvati u frižideru, a najbolje ih je poslužiti 20-ak minuta nakon vađenja fila iz zamrzivača.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti