Vodu I šećer zagrijavati u većoj šerpi dok ne proključa. Smaknut isa šporeta i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ubrati 40 zdravih I čistih listova zove.
U ohlađenoj mješavini vode i šećera natopiti sitno sjeckane grančice cvjetova zove, prekriti čistom krpom ili gazom i ostaviti na hladnijem mjestu da odstoji 24-48 h.
Nakon isteka tog vremena u smjesu dodati limunsku kiselinu i dobro promiješati dok se limunska kuselina ne otopi.
Sirup pažljivo procijediti u drugu posudu ili bokal kroz cjediljku obloženu čistom gazom.
Čiste staklene boce i čepove zagrijati u rerni na 100°C, a zatim pomoću lijevka sipati u njih procijeđen sirup od zove. Zatvoriti čepovima i vrće boce umotati u ćebe i ostaviti tako dok se potpuno ne ohlade (to je jedan vid pasterizacije). Drugi način da sirup očuvate duži period je da sirup sipate u čiste plastične boce i čuvate ih u zamrzivaču.
Povezani recepti
Napici
Napici