Zagrijte mlijeko i dodajte maslac ili margarin. U posudi dobro pomiješajte brašno i kvasac. Dodajte ostale sastojke te mješavinu mlijeka i maslaca. Kratko izmiješajte mikserom (metlicama) na najnižoj brzini, a zatim otprilike 5 minuta na najvišoj brzini dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto prekriveno ostavite na toplom mjestu dok se nije vidno povećalo. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C
Borovnice proberite, operite i ostavite da se dobro ocijede na cjediljci. Pomiješajte šećer i cimet. Ostavite maslac u maloj posudi. Pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto u pravokutnik (otprilike 40 x 30 cm). Namažite površinu tijesta omekšanim maslacem i šećerom s cimetom. Na tijesto rasporedite borovnice, ali ostavite na rubovima dužih strana 5 cm slobodno (slika 1).
Tijesto zamotajte počevši s dužom stranom i položite na lim za pečenje tako da je spoj role s donje strane. Završetke čvrsto zatvoriti i premazati mlijekom. Štrucu ostavite da se diže još otprilike 20 minuta na toplom mjestu, a zatim ju oštrim nožem zarežite po dužini oko 3 cm duboko (slika 2). Stavite u pećnicu.
Vrijeme pečenja: oko 25 Minute
Štrucu izvadite iz pećnice zajedno s papirom za pečenje i ostavite da se hladi na rešetki. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Poslužite ovaj kolač s kuglicom sladoleda od vanilije.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači