Lim obložiti papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C
Jabuke operite, izvadite im jezgru i narežite na tanke ploške. Dobro izmiješajte u posudi sa šećerom, cimetom, limunovim sokom i rumom. Umiješajte grožđice i ostavite da kratko odstoji.
Pospite kuhinjsku krpu s malo brašna. Pažljivo položite listove tijesta na krpu. Slojeve tijesta tanko namažite otopljenim maslacem. Po tijestu pospite mljevene lješnjake. Smjesu jabuka i grožđica stavite u donju trećinu tijesta. Rubove (cca 4 - 5 cm) ostavite slobodnima. Savijte lijevi i desni rub tijesta prema unutra.
Pomoću krpe počnite motati tijesto. Stavite štrudlu na pripremljeni lim za pečenje pomoću kuhinjske krpe. Neka kraj tijesta gleda prema dolje i preklopite krajeve. Premažite maslacem.
Pecite u sredini zagrijane pećnice cca 40 minuta.
Položaj rešetke: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 40 Minute
Izvadite, pustite da se malo ohladi i po želji pospite šećerom u prahu.
U tavu ulijte mlijeko. Mahunu vanilije razdvojite po dužini i izdubite sjemenke. Dodajte sjemenke i štapić vanilije, šećer, gustin i jaje. Izmiješajte pjenjačom i pustite da zavrije na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Čim se masa poveže odmah maknite posudu s vatre i nastavite miješati cca 2 minute. Umak kroz sito ulijte u zdjelu ili posudicu i poslužite toplo uz štrudlu od jabuka.
Povezani recepti
Kolači
Kolači