Mahunu vanilije prerežite uzdužno i sastružite pulpu. Odložite mahunu. Ručnim mikserom s metlicom za tijesto sjedinite maslac sa šećerom u prahu i pulpom vanilije. Dodajte jaje i brašno i izradite glatko tijesto. Zamotajte u foliju i ostavite da se hladi u hladnjaku oko sat vremena.
U međuvremenu napravite kremu. Maline, šećer, limunsku kiselinu i 30 ml vode stavite u visoku posudu i ostavite da se rastopi.
Još jednom kratko promijesite prhko tijesto, pa ga na pobrašnjenoj površini razvaljajte u krug debljine 3 mm. Stavite tijesto u kalup za pite (Ø 26 cm) i lagano pritisnite rubove. Odstranite višak tijesta i od njega oblikujte, npr. kekse. Gusto izbodite vilicom, pa vratite u hladnjak na oko 15 minuta.
Zagrijte pećnicu. Prekrijte tijesto papirom za pečenje, pa na njega stavite grašak da se tijesto tijekom pečenja ne bi izobličilo. Pecite na srednjoj rešetki pećnice oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice, uklonite papir s graškom i pecite još 15 minuta do zlatnosmeđe boje. Ostavite da se ohladi, izvadite iz kalupa i stavite na ukrasni pladanj.
Položaj rešetke: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 30 Minute
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C
Fino usitnite maline ručnim blenderom, pa procijedite u lončić kroz sito, da uklonite sjemenke. Sjedinite žumanjak, Gustin i 3 žlice vode u zasebnoj maloj zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu. Na srednje jakoj vatri kuhajte maline i praznu mahunu vanilije, stalno miješajući. Dodajte smjesu sa žumanjkom i kuhajte na srednje jakoj vatri. Krema treba lagano kuhati oko 1 minute. Maknite sa štednjaka, izvadite mahunu vanilije i ručnim blenderom umiješajte maslac. Lopaticom za tijesto rasporedite kremu po tijestu i zagladite, pa ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko 10 minuta. Potom stavite tart u hladnjak na 20 minuta.
Fino nasjeckajte čokoladu i stavite je u visoku posudu. Zagrijte vrhnje u zdjeli na srednje jakoj vatri i prelijte preko čokolade. Dodajte grumenčiće maslaca. Blendajte ganache dok ne dobijete glatku, sjajnu kremu, pa prelijte preko kreme od maline.
Čokoladna jaja stavite na vrh tarta i lagano utisnite. Tart stavite u hladnjak na oko 20 minuta.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači