Brašno prosijte u zdjelu, pomiješajte sa šećerom u prahu, dodajte narezani maslac, žumanjke i vodu. Brzo mijesite da dobijete jednolično tijesto.
Razvaljajte tijesto na radnoj površini prosutoj brašnom, zamotajte ga oko valjka i pažljivo prebacite u kalup za tart promjera 26 cm. Pokrijte rubove tijesta, a dno probodite vilicom. Stavite tijesto u zamrzivač oko 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na temperaturu od 190 °C.
Zamrznuto tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite dok ne poprimi zlatnu boju. Nakon pečenja izvadite iz pećnice i ohladite.
Vrijeme pečenja: oko 25 Minute
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 190 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 180 °C
Ulijte mlijeko i vrhnje u lonac. Vanilija štapić razrežite po dužini i izvadite sjemenke te ih stavite u lonac zajedno sa štapićem, dodajte šećer i prokuhajte. Maknite s vatre.
Listiće želatine potopite u posudicu sa hladnom vodom oko 10 minuta.
Namočenu želatinu dodajte u vruće vrhnje i dobro promiješajte dok se želatina ne otopi. Ostavite da se ohladi.
Dno tarta prelijte malom količinom još uvijek tekuće kreme da dobijete točno dva milimetra kreme i stavite u hladnjak na nekoliko minuta. Potom izvadite iz hladnjaka, prelijte ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak oko sat vremena.
Stavite jagode sa šećerom u blender i izmiksajte. Procijedite u zdjelicu kroz sito.
Dva listića želatine namočite u hladnoj vodi oko 5 minuta, dobro ih iscijedite u dlanovima, a zatim otopite i pomiješajte s jagodama. Izlijte na tart i ponovo stavite u hladnjak dok se sloj od jagoda ne stisne.
Narežite jagode na kriške i rasporedite ih na jednoj strani kolača. Ukrasite listom metvice.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači