Arak papira za pečenje zategnite u okruglom kalupu za torte. Zagrijte pećnicu.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: oko 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C
Jaja u posudi mikserom (metlicama) pjenasto izmiješajte, miješajući 1 minutu na najvećoj brzini. Šećer i vanilin šećer pomiješajte; miješajući usipajte tijekom 1 minute i smjesu nastavite miješati još dvije minute. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, kakaom i spekulatius začinom i umiješajte kratko na najnižoj brzini. Biskvit poravnajte u okruglom kalupu za torte. Stavite kalup na rešetku u pećnici.
Položaj rešetke: donja trećina
Vrijeme pečenja: oko 30 Minute
Biskvit odvojite od kalupa, istresite na kuhinjsku rešetku obloženu papirom za pečenje i ostavite da se ohladi.
Za smjesu za natapanje pomiješajte espresso i amaretto. Kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje, dobro je zatvorite i usitnite kekse valjkom za tijesto. Povucite papir za pečenje s biskvita i biskvit jednom vodoravno prerežite.
Slatko vrhnje za šlag i želatinu fix čvrsto istucite u posudi. Pomiješajte mascarpone sa svježim sirom, sokom, šećerom, Finesse i spekulatius začinom. Umiješajte slatko vrhnje za šlag.
Jednu podlogu stavite na pladanj za torte i oko nje stavite obruč za torte. Podlogu natopite jednom trećinom tekućine za natapanje. Premažite jednom trećinom kreme. Na kremu stavite mrvice keksa i ponovno natopite jednom trećinom tekućine. Polovicom preostale kreme premažite mrvice. Na to stavite drugu podlogu i natopite ostatkom tekućine za natapanje. Po tome premažite ostatak kreme i po želji ukrasite češljićem za ukrašavanje torti. Tortu stavite na hladno najmanje 3 sata, a najbolje preko noći.
Prije posluživanja odvojite i skinite obruč oko torte. Tortu pospite kakaom. Na kraju na rub torte utisnite spekulatius kekse.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači