Kalup za torte namastite i obložite papirom za pečenje. Prethodno zagrijte pećnicu:
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: oko 160 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 140 °C
Uspite mješavinu za kolač u posudu, dodajte jaja, ulje i vodu. Pjenjačom sve dobro izmiješajte da dobijete glatko tijesto. Tijesto ulijte u kalup i stavite ga u pećnicu.
Položaj rešetke: donja trećina
Vrijeme pečenja: oko 40 Minute
Uklonite obruč kalupa i istresite pečeno tijesto na rešetku za kolače obloženu papirom za pečenje. Uklonite dno kalupa za torte i ostavite da se kolač ohladi.
Želatinu namočite prema uputama na omotu. Pomiješajte kakao sa šećerom i mlijekom u loncu i zakuhajte, stalno miješajući. Maknite lonac sa štednjaka, želatinu lagano istisnite i miješajući otopite u smjesi. Sve zajedno stavite da se ohladi i povremeno promiješajte. U međuvremenu operite i očistite jagode te ih prepolovite po dužini.
Umiješajte liker od jaja u ohlađenu kakao smjesu. Istucite vrhnje za šlag i umiješajte ga. Papir za pečenje uklonite s kolača. Okrenite kolač i prerežite ga na 2 dijela. Donji sloj stavite na pladanj za torte, namjestite prsten za torte oko njega i premažite s 2 žlice nadjeva.
Jagode gusto poredane utisnite u kremu uz prsten tako da je razrezana površina okrenuta prema van. Ostale jagode raspodijelite po kremi s razrezanom površinom prema dolje. Dodajte ostatak kreme i poravnajte. Gornji sloj kolača razmrvite u posudi i pomiješajte s ribanom čokoladom (iz mješavine za kolač). Raspodijelite po torti i lagano pritisnite. Tortu najmanje 2 sata ostavite u hladnjaku.
Podlogu ili dasku obložite papirom za pečenje. Šećer karamelizirajte u malom loncu na srednjoj temperaturi sve dok ne postane svijetlo smeđi i drvenom žlicom ili špatulom razmažite u tankom sloju po papiru. Karamel ostavite da se ohladi.
Prsten za torte pažljivo odvojite nožem i uklonite. Karamel izmrvite koristeći papir za pečenje i neposredno prije posluživanja raspodijelite po torti.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači