Dno kalupa za torte namastite i obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: oko 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C
Rastopite maslac. Jaja u posudi mikserom (metlicama) pjenasto tucite oko 1 minutu na najvećoj brzini. Miješajući tijekom 1 minute usipavajte šećer pomiješan s vanilin šećerom i nastavite tući još 2 minute. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kratko umiješajte na najmanjoj brzini. Kratko umiješajte maslac. Poravnajte tijesto u kalupu za torte. Stavite kalup na rešetku u pećnicu.
Položaj rešetke: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 40 Minute
Odvojite i skinite obruč kalupa za torte, istresite biskvit na kuhinjsku rešetku obloženu papirom za pečenje, skinite dno kalupa i ostavite biskvit da se ohladi.
Oprezno povucite papir za pečenje i biskvit prerežite vodoravno. Donju podlogu stavite na pladanj za torte i oko podloge stavite prsten za torte.
Omekšajte želatinu prema uputama na omotu. Jagode očistite i operite. Jagode s dijelom na kojem se nalazila peteljka okrenutim prema dolje i posložite gusto po biskvitu (velike jagode po potrebi prepolovite). Pritom sa strane ostavite slobodan rub od približno 1 cm. Tučeno vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom istucite do pola. Želatinu istisnite i otopite u zdjelici prema uputama na omotu. Nastavite tući vrhnje i polako ulijevajući dodajte otopljenu želatinu. Istucite tučeno vrhnje do kraja tako da bude čvrsto.
Od tučenog vrhnja odvojite 3 žlice i ostavite sa strane. Preostalo tučeno vrhnje raspodijelite po jagodama i ravnomjerno razmažite. Na to stavite drugu podlogu, oprezno pritisnite i premažite preostalim tučenim vrhnjem. Stavite tortu na minimalno tri sata u hladnjak.
Oprezno odvojite i skinite kalup za tortu. Očistite i operite jagode. Potom svaku podijelite na dva ili četiri komada. Od 1/3 jagoda izradite pire. Malo pirea od jagoda raspodijelite po torti. Preostali pire i komade jagoda oprezno pomiješajte i raspodijelite po torti. Tortu ukrasite listićim matičnjaka i šećerom u prahu i odmah poslužite.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti