Prosijati brašno, dodati suhi kvasac i prosijan prašak za pecivo te blago promiješati. Zatim dodati blago umućena jaja, mlijeko, ulje i aromu vanilije. Zamijesiti srednje čvrsto tijesto (ne smije biti pretvrdo niti premekano, a količina mlijeka može varirati od vrste brašna koju koristite i veličine jaja). Tijesto je malo masnije i mijesite ga dok ne postane glatko. Podijeliti na 2 jednaka dijela. Jedan dio rastanjiti na radnoj površini u formu diska i dodati mu kakao razmućen sa vrlo malo mlijeka. Ponovo mijesiti dok se kakao ravnomjerno ne rasporedi u tijestu (miješenje tijesta možete obaviti i u kuhinjskom mikser-robotu). Kugle tijesta prekriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 40 minuta da odmore.
Nakon isteka tog vremena podijeliti svaku kuglu na 15 jednakih kuglica (15 tamnih i 15 svijetlih). Svaku malu kuglicu (naizmjenično 1 tamnu pa jednu svijetlu) razvaljati ravnomjerno dlanovima na radnoj u formu valjka oko 30 cm dužine. Uplesti ih u pletenicu sa 2 kraja i zarolati (dobro učvrstiti krajeve sa tijestom kako se tokom pečenja ne bi odmotali). Postupak ponoviti i sa ostalim kuglicama tijesta. Formirane turbane rasporediti u blago podmazani lim dimenzija 40x30 cm (5x3 komada).
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok turbani blago ne porumene (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj pećnici).
Otprilike na polovini prireme i motanja turbana pripremiti agdu kako bi pri zaljevanju i kolač i agda bili mlaki. Vodu, sok cijeđene naranče i šećer staviti u odgovarajući lonac i na jačoj vatri kuhati dok smjesa ne prokuha. Zatim smanjiti temperaturu, dodati vanilin šećer i naranču izrezanu na kolutove, te sve kuhati još oko 15-20 miunuta (naranču ukoliko nije domaća, prije rezanja prethodno potopiti nekoliko sati, najbolje preko noći, u vodu sa sodom bikarbonom).
Kolač preliti agdom. Kolač će nakon nekoliko sati upiti skoro svu agdu, a povremeno možete i okrenuti kolače kako bi ravnomjernije upili tečnost.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači