Pripremiti četvrtasti kalup (za hljeb) dimenzija 29 x 10 x 7 cm i obložiti ga prozirnom folijom, tako da folija sa svih strana prelazi ivice kalupa po nekoliko centimetara.Prvo pripremiti fil sa malinama…
U odgovarajućoj šerpi maline i šećer izgnječiti i dodati im gustin. Zagrijavati na jačoj vatri uz stalno miješanje dok smjesa ne zakuha. Smaknuti sa šporeta i dodati vanillin šećer i promiješati.Ostaviti da se ohladi.Za čokoladni sloj čokoladu sa uljem otopiti na pari uz stalno miješanje dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.Kad je fil sa malinama ohlađen, preći na pripremu ledenog deserta…
Izmiksati ledeni desert sa po 2 dl hladnog mlijeka i vrhnja za šlag. Pratiti uputstvo sa vrećice dok ne dobijete čvrstu kremastu smjesu. Na kraju dodati i Finesse aromu Bourbon vanilije i još malo izmiksati.U kalup prvo rasporediti sloj oko 1.5 cm visine ledenog deserta, zatim ostaviti u zamrzivač oko 10 minuta.
Preko rasporediti sloj fila sa malinama, pa opet u zamrzivač na 10 minuta. Zatim preko malina rasporediti što tanji sloj čokolade. Ostaviti u zamrzivač na nekoliko minuta kako bi se čokolada stegla. Isti postupak ponavljati dok ne utrošite sav materijal. Površinu deserta prekriti prozirnom folijom i ostaviti u zamrzivač na 6 h, najbolje preko noći.
Prije serviranja pripremiti čokoladnu glazuru tako što čokoladu sa uljem otopimo na pari. Zaleđen desert prebaciti na tanjir za posluživanje i preliti čokoladnom glazurom i posuti Dr. Oetker kakao mrvicama.Ukrasiti malinama i listićima mente.Ledeni desert rezati oštrim većim nožem koji smo prethodno zagrijali pod mlazom vrele vode.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti