Maline i borovnice pomiješati sa šećerom i zagrijavati na jačoj temperaturi. Kad se šećer otopi i voće omekša usitniti sve štapnim mikesrom. Gustin pomiješati sa vodom tako da nema grudvica. Zakuhati voćni fil sa gustinom uz stalno miješanje dok ne očvrsne. Na kraju dodati i vanillin šećer i promiješati. Površinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Kad je fil ohlađen prebaciti ga u poslastičarsku plastičnu vrećicu za ukrašavanje.
Pripremiti četvrtasti kalup (za hljeb) dimenzija 26.5 x 9.5 x 7 cm i obložiti ga prozirnom folijom, tako da folija sa svih strana prelazi ivice kalupa po nekoliko centimetara.
Za vanilija fil u mješavinu hladnog mlijeka i slatkog vrhnja dodati sadržaj vrećica Galetta pudinga i Finesse arome bourbon vanilije te miksati prvo najmanjom brzinom, a zatim povećati brzinu miksera i miksati još oko 3-5 minuta i fil je spreman.
Na dno kalupa prvo poredati 9 komada lisnatog keksa jedan do drugog sa glazurom okrenutom na dolje. Preko rasporediti 3-4 kašike vanilija fila i poravnati. Vrećici u kojoj je voćni fil odrezati vrh i nanijeti preko vanilija fila. Pažljivo ponoviti postupak premazivanja sa vanilija i voćnim filom (vanilija fil u 3 sloja, a voćni u 2 sloja). Završiti kolač sa još jednim slojem keksa okrenutim glazurom prema filu. Kolač ostaviti na hlađenje nekoliko sati (najbolje preko noći).
Kad je kolač ohlađen pažljivo ga okrenuti na dasku ili tanjir za posluživanje i ukloniti kalup i foliju. Kolač ukrasiti voćem i listićima mente. Rezati šnite na širinu keksa kako bi imali uredne rezove.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači