U odgovarajućem lončiću pomiješajte mlijeko i vrhnje za šlag. Od ukupne količine mješavine odvojite 1 dl i pomiješajte sa gustinom, šećerom i vanilin šećerom u homogenu smjesu, a ostatak mješavine mlijeka i vrhnja za šlag zagrijavajte na ploči. U vrućoj mješavini zakuhajte nadjev uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Maknite sa ploče i dodajte ružinu vodicu te promiješajte. Površinu nadjeva prekrijte prozirnom folijom i ostavite na hlađenje.
Agdu pripremite tako što vodu i šećer zagrijavajte na ploči dok ne prokuha, zatim smanjiite temperaturu, dodajte limun i kuhajte još oko 5-10 minuta na laganoj temperaturi. Kad maknete sa ploče u agdu dodajte i ružinu vodicu (po želji umjesto ružine vodice možete koristit vodu cvijeta naranče). Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Kad se nadjev ohladio, otopite maslac na laganoj vatri (po želji možete koristiti i pročišćeni maslac).
Pripremiti lim za pečenje dimenzija 40x22 cm, dno premažite maslacem. Kore za baklavu podijelite na 3 jednaka dijela. Na radnoj površini prvu koru premažite otopljenim maslacem pomoću kuhinjskog kista, stavite preko nje drugu koru i postupak ponavljajte do pete kore koju ne premazujete maslacem nego punite 1/3 nadjeva koji rasporedite ravnomjerno uz sami rub po kraćoj strani kore i rolate rolat koji uz svako premotavanje premažete maslacem.
Napravite još 2 ovakva rolata i rasporedite u lim za pečenje, a zatim oštrim nožem pažljivo izrežite trokute željenih dimenzija.
Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta ili dok ne dobije finu zlatnu boju (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj pećnici).
Pečen kolač ravnomjerno zalijte agdom koja se do sada već ohladila.
Svaki komad posipajte sjeckanim pistacijama ili orasima. Prije serviranja oštrim nožem još jednom prođite sve rezove.
Kolač možete poslužiti dok je još topao, a jednako je ukusan i kad se ohladi.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti