Ako ste ikada u kuhinji strugali mahune vanilije da napravite puding ili koristili vanilin šećer u sočnim kolačima, nesumnjivo ste čuli za pastu od vanilije - prodaje se u tubicama, a naći ćete je na slastičarskoj polici na kojoj se nalaze i ostali proizvodi od vanilije. Ali što se u stvari nalazi u tubicama onoga što zovemo „pasta od vanilije“? Za što se pasta od vanilije koristi i možete li je sami napraviti kod kuće? Reći ćemo vam sve što trebate znati.
Pasta od vanilije obično je pasta napravljena od ekstrakta vanilije i sjemenki vanilije, a konzistencijom podsjeća na gusti sirup. Pasta od vanilije sadržavat će karakteristične crne mrvice ako se u nju stave sjemenke vanilije.
Pasta od vanilije primarno se koristi u kolačima, desertima i kremama. Najjednostavniji način mjerenja je žličica – ako blago zagrijete žličicu promijenit će se konzistencija paste, pa će ju biti lakše koristiti.
Sve su češća slasna jela suptilne arome vanilije. Kada koristite pastu od vanilije pazite da upotrijebite malu količinu kako bi se dobila samo blaga aroma vanilije.
Pastu od vanilije možete nabaviti na slastičarskom odjelu boljih supermarketa. Zahvaljujući tome što je tubu paste od vanilije moguće stalno iznova zatvarati, možete jednostavno dodati željenu količinu prema vlastitom ukusu. Pastu treba čuvati na suhom i mračnom mjestu, na temperaturi ne višoj od sobne.
Radije koristite čitave mahune vanilije? I sami možete napraviti pastu od vanilije u nekoliko jednostavnih koraka. Pogledajte kako u našem videu s detaljnim opisom postupka.
Recept za cca. 230 g paste od vanilije
Sastojci:
6 mahuna vanilije
100 g smeđeg šećera
100 ml vode
Postupak:
Rok trajanja domaće paste od vanilije u staklenki s poklopcem je nekoliko tjedana. Važno je uvijek koristiti svježe opranu žlicu, jer bi u protivnom u pastu mogli dospjeti neželjeni mikrobi.